Normaal of abnormaal

De psycholoog Dale Miller en ik schreven een essay waarin we probeerden te verklaren waarom we gebeurtenissen als normaal of abnormaal gaan zien. Ik zal een voorbeeld uit onze beschrijving van de ‘normtheorie’ gebruiken, hoewel mijn zienswijze sindsdien iets is veranderd.
6. Normen, verrassingen flexplek huren leeuwarden en oorzaken 81
Neem een gewone waarnemer, die een man en een vrouw aan het restauranttafeltje naast hem bekijkt. Hij ziet het gezicht van de man vertrekken na het proeven van de soep. Het ‘normale’ van meerdere gebeurtenissen zal hierdoor worden veranderd. Zo zal het niet meer verrassend zijn als de man opschrikt na door de ober te zijn aangesproken; noch zal het niet langer verbazen als de vrouw na het proeven van dezelfde soep een kreetje slaakt. Deze en andere gebeurtenissen zijn nu normaler geworden dan anders, maar niet noodzakelijk omdat ze bepaalde verwachtingen bevestigen. Ze lijken normaal te flexplek huren groningen zijn omdat ze in het licht van de eerdere gebeurtenis worden bezien en samen met die gebeurtenis worden geïnterpreteerd.1
Stel, u bent die waarnemer in het restaurant. U verbaasde zich over de ongebruikelijke reactie van de man op het proeven van de soep en wederom door het feit dat de ober de man aansprak. De tweede ongebruikelijke gebeurtenis zal echter direct doen denken aan de eerste, en gezamenlijk zijn ze logisch. De gebeurtenissen passen in een patroon, waarin de man een uitermate gespannen persoon lijkt. Maar als nu vervolgens ook de vrouw hevig reageert na het proeven van de soep, zult flexplek huren eindhoven u beide gebeurtenissen aan elkaar koppelen en de soep de schuld geven. ‘Hoeveel dieren van elke soort nam Mozes mee in de ark?’ Het aantal mensen dat een fout in deze zin ontdekt, is zo klein dat hij een eigen naam heeft gekregen: de ‘Mozes-misleiding’. Mozes nam geen dieren mee in een ark; Noah deed dit. Net zoals het voorval met de restaurantbezoekers kan de Mozes-misleiding aan de hand van de normtheorie worden verklaard. Het idee van dieren die in een ark worden geladen, creëert een Bijbelse context en het noemen van Mozes zal in die context niet verrassend zijn. U verwachtte hem niet direct, maar zijn naam lijkt te passen. Het helpt ook dat Mozes en Noah dezelfde o-klank en hetzelfde aantal lettergrepen hebben. Net zoals bij de drie-eenheden die cognitief gemak flexplek huren den haag ontlokken, detecteert u onbewust een associatieve samenhang tussen ‘Mozes’ en ‘ark’. Vervang nu Mozes door George W. Bush en u hebt misschien een flauwe politieke mop, maar geen misleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *