Monoculturele naar een multiculturele organisatie

 

Gerelateerde afbeelding

Veel bedrijven zien de overgang van een monoculturele naar een multiculturele organisatie als een probleem, in plaats van als een vanzelfsprekende ontwikkeling. Trainingen op multicultureel gebied worden hoofdzakelijk gevolgd door multinationals en bedrijven met een multiculturele klantenkring of personeelsbestand. Middenmanagers gaan het meest op cursus. Maar die maken er weinig tijd voor vrij. Bovendien worden de cursussen geen onderdeel gemaakt van het organisatiebeleid. Verder blijkt dat het topmanagement weinig betrokkenheid toont. Dat hoeft geen verwondering te wekken, want de directiekamers worden nog altijd grotendeels bevolkt door blanke mannen.
Bron: lnterm.dlalr, auguJtus 1998
Hoofdstuk 6 1 Management
ductie, personeel en controlling. In het bedrijfsleven maken divisiemanagers of managers van business units veelal deel uit van het managementteam. Bij de overheid participeren hoofden van afdelingen hierin. De belangstelling voor management blijkt ook uit het aanbod van managementopleidingen en -trainingen. Variƫrend van eendaagse seminars tot volledige, zelfs enkele jaren durende, studies.
Een managementfunctie biedt in veel situaties een aantrekkelijk financieel perspectief. Tevens is het interessant buiten de grens van Nederland te kijken. Wat verdienen verschillende managementfuncties in de ons omringende landen? Een vergelijking is in tabel 6.1 opgenomen.
Uit de hoogte van deze salarissen kan niet worden afgeleid wat de koopkracht van de managers is. Het financieel aantrekkelijk ogende perspectief dient kantoor huren den haag vanzelfsprekend te worden afgezet tegen het aantal te maken uren voor dat geld. Van doorslaggevend belang is natuurlijk de vraag of de manager plezier heeft in zijn werk.
6.2 Manager in de organisatie
Als we naar het management kijken in organisaties kunnen we in hun werkzaamheden een splitsing maken tussen het niveau van de werkzaamheden en de activiteiten van het management.
Managementniveaus Met de groei van een organisatie ontstaat er een behoefte om een scheiding aan te brengen tussen uitvoerende werkzaamheden en leiding geven. Hierdoor onstaat er een aantal niveaus waarop managers leiding geven aan medewerkers. Het aantal managementlagen (hiƫrarchische managementlagen niveaus) is sterk afhankelijk van de omvang van de organisatie, het specialisatieniveau, het type organisatie en het organisatiebeleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *