Menselijk gezichtsvermogen

Gerelateerde afbeelding

Wat dat betreft lijken we net inwoners van een klein, ge├»soleerd eiland die zojuist de eerste boot hebben uitgevonden en op het punt staan om uit te varen, zonder kaart en zelfs zonder bestemming. We zijn er in feite nog slechter aan toe. De inwoners van ons imaginaire eiland weten in elk geval dat ze maar een klein stukje land bewonen in een grote, mysterieuze zee. Wij beseffen zakelijke energie vergelijken daarentegen niet eens dat we op een klein eilandje van bewustzijn wonen waar misschien wel een eindeloze oceaan van wezensvreemde geestestoestanden omheen ligt. Net zoals het spectrum van licht en geluid veel breder is dan wat wij mensen kunnen zien en horen, zo is het spectrum aan geestestoestanden ook veel groter dan wat de gemiddelde mens waarneemt. Wij kunnen alleen licht waarnemen met een golflengte van tussen de vierhonderd en zevenhonderd nanometer. Buiten het rijk van dit kleine stukje menselijk gezichtsvermogen strekken zich de ongeziene, maar uitgestrekte gebieden uit van ultraviolet licht, r├Ântgenstralen en gammastraling. Het spectrum van mogelijke geestestoestanden zou evenzo oneindig kunnen zijn, maar de wetenschap heeft er maar twee piepkleine stukjes van bestudeerd: het subnormatieve en de westerse norm.
Psychologen en biologen doen al ruim een eeuw uitgebreid onderzoek naar mensen die lijden aan verschillende psychiatrische aandoeningen en geestesziekten, van autisme tot schizofrenie. Als gevolg daarvan hebben we nu een gedetailleerde, zij het onvolmaakte kaart van het subnor. Mensen kunnen maar een minuscuul deel van het elektromagnetische spectrum zien. Het spectrum is in zijn geheel zo’n tien biljoen keer groter dan dat van het zichtbare licht.1 Zou het mentale zakelijke energie spectrum even gigantisch kunnen zijn?
matieve mentale spectrum, de zone van het menselijke bestaan die wordt gekenmerkt door een subnormaal vermogen om te voelen, denken of communiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *