Democratische politici of autocratische despoten

Afbeeldingsresultaat voor site:ilocate.nl

Sommigen geloven dat er intussen wel degelijk iemand de baas is. Geen democratische politici of autocratische despoten, maar een kleine coterie van miljardairs die in het grootste geheim de wereld runt. Zulke complottheorieën snijden alleen geen hout, omdat ze de complexiteit van het systeem onderschatten. Een paar miljardairs die sigaren roken en whisky drinken in een of ander achterkamertje kunnen nooit alles begrijpen wat er op aarde gebeurt, laat staan dat ze het in bepaalde banen kunnen leiden. Gewetenloze miljardairs en kleine belangengroeperingen floreren in de chaotische wereld van nu niet doordat ze de kaart beter lezen dan wie dan ook, maar omdat ze heel strak omlijnde doelen hebben. In een zakelijke energie chaotisch systeem heeft tunnelvisie bepaalde voordelen en de macht van de miljardairs reikt niet verder dan hun eigen doelstellingen. Als de rijkste zakenmagnaten ter wereld een miljard extra willen verdienen, kunnen ze het systeem heel makkelijk manipuleren om dat voor elkaar te krijgen. Maar als ze zich geroepen zouden voelen om de ongelijkheid op de wereld te verminderen of de opwarming van de aarde tegen te gaan, zouden zelfs zij dat niet kunnen, omdat het systeem veel te complex is. Maar machtsvacuüms zijn zelden van lange duur. Als de traditionele politieke structuren de komende eeuw niet meer snel genoeg alle gegevens kunnen verwerken om met een zinvolle visie op de toekomst te komen, dan zullen er nieuwe, efficiëntere structuren ontstaan die hun plaats innemen. Die nieuwe structuren zouden er wel eens heel anders uit kunnen zien dan alle ons bekende politieke instituten, democratisch dan wel
autocratisch. De enige vraag is wie die structuren zal opzetten en beheersen. Als de mens die taak niet meer aankan, moet een ander misschien eens de kans krijgen.
Vanuit dataïstisch perspectief kunnen we het hele mensdom interpreteren als één groot dataverwerkend systeem, waarbij individuele zakelijke energie vergelijken mensen fungeren als chips. Als dat zo is, dan kunnen we de hele geschiedenis ook zien als een proces waarbij de efficiëntie van dit systeem werd verbeterd via vier hoofdmethoden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *